Lucrările de infrastructură ocolesc județul Vâlcea

, ,
Lucrările de infrastructură ocolesc județul Vâlcea
Foto Gamela / Ionuț Pădurețu / Vâlcea, Valea Oltului

Luna martie a adus o serie de vești bune în domeniul transporturilor, cu precădere pentru rețeaua de drumuri din sudul țării. Totuși, șantierele proiectelor de infrastructură ocolesc perimetrul județului Vâlcea. Actualmente, doar organizările de șaniter de la Râul Vadului (Câineni) și Mănăstirea Cornetu (comuna Racovița) sunt singurele indicii că vor urma, cât mai curând sperăm, lucrările propriu-zise pentru loturile 2 și 3 ale autostrăzii Pitești – Sibiu.

Constructorul italian WeBuild nu a obținut încă autorizația de construcție pentru jumătatea vâlceană a lotului 3, astfel că va începe lucrările dinspre partea argeșeană, din comuna Sălătrucu (a nu se confunda cu Sălătrucel). Constructorul turc Mapa – Cengiz, cantonat la Râul Vadului, încă nu a obținut nicio autorizație de construcție pentru lucrările din județul Vâlcea ale lotului 2 și este deja în întârziere față de programul asumat inițial.

În data de 18 martie, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat că au fost depuse 8 oferte pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ale DN73C Curtea de Argeș – Râmnicu Vâlcea, drumul care asigură conexiunea municipiului Râmnicu Vâlcea cu viitoarea autostradă A1 Pitești – Sibiu. Totuși, este vorba doar despre lotul 1, în lungime de 10,2 km, care se termină în comuna Tigveni din județul Argeș, fără a ajunge nici măcar la limita cu județul Vâlcea.

Amintim cititorilor noștri că DN73C este un drum încă destul de greu de practicat, în ciuda lucrărilor de reparații asfaltice care s-au realizat în ultimii mai bine de 15 ani.

 

Lista ofertanților pentru lotul 1 al lucrărilor de refacere a DN73C:

  1. STRABAG SRL (România – Austria)
  2. Asocierea ELIS PAVAJE SRL – SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (Romania)
  3. PORR Construct SRL (România – Austria)
  4. Asocierea EUROCOGEN Dâmbovița SRL – TQM Management SRL (România)
  5. Asocierea MARISTAR COM SRL – 62D ENGINEERING & DESIGN SOLUTIONS S.R.L. – „PATSTROY VDH” EAD – Infra Expert AD – Perfect Consult Europe SRL (România – Bulgaria)
  6. NESS PROIECT EUROPE SRL (România)
  7. Asocierea SC G&M ROAD BUILDING ENGINEERING SRL – SC AUTOMAGISTRAL PIVDEN SRL – SC AUTOMAGISTRAL PIVDEN RO SRL – SC GECOR PROD CONSTRUCT 94 SRL – SC NVO TRANSINZHINIRYNG LLC – SC BUILDING DESIGN 2000 TOP SRL (România – Ucraina)
  8. Asocierea DUAL GENERAL CONSTRUCT SRL – TARMAC AGREGA MADENCILIK VE YAPI SANAYI TICARET ANONIM SIRKETI – MERTA GLOBAL TEKNIK YAPI ANONIM SIRKETI – BERGUNLER YOL YAPI INSAAT TAAHHUT SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI MINIER (România – Turcia)

 

Luni, 03.03.2025, a fost finalizată forarea primei galerii de tunel de autostradă din România. Ne referim, încă o dată, la un proiect localizat în întregime în județul Argeș. Finalizarea completă a lucrărilor pentru Tunelul Momaia (1,35 km) și pentru întregul lot 4 al autostrăzii Pitești – Sibiu (în lungime de 9,86 km) se va întâpla, cel mai probabil, în termenul contractul asumat de către constructorul austriac PORR – martie 2027. Există șanse pentru o inaugurare în avans, la finalul anului 2026.

Tunelul care va traversa prin subteranul dealului Momaia (aflat între Tigveni și Curtea de Argeș) este format din două galerii separate, câte una pentru fiecare sens de mers. Cele două galerii au lungimi de aproximativ 1 350 metri fiecare și poartă numele simbolice „Daniela” (sensul de mers București-Sibiu) și „Alina” (sensul opus), care provin de la numele managerului economic al PORR România și respectiv numele managerului de achiziții. Pentru galeria „Alina” (1 342 metri) secretarul de stat Irinel Scrioșteanu estimează că săpăturile vor fi gata la jumătatea lunii aprilie.

Tunelul Momaia nu va fi, însă, cel mai lung tunel de autostradă din România. Pe lotul 3 dintre Argeș și Vâlcea, italienii de la WeBuild vor construi Tunelul Poiana cu o lungime de 1,78 km, care va trece pe sub dealul care separă comunele Sălătrucu (Argeș) și Perișani (Vâlcea). Totuși, încă nu au început săpăturile pentru galeriile acestui tunel iar termenul contractul de finalizare a întregului lot este noimebrie 2027. Există șanse reale ca termenul să fie prelungit în 2028.

Un alt proiect major de infrastructură din regiunea sud-vest Oltenia și care nu are legătură cu județul Vâlcea este drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu. Lucrările pentru drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu vor fi împărțite în 6 loturi, 3 la profil de autostradă (pe distanța Craiova – Filiași) și alte 3 la profil de drum expres (pe traseul Filiași – Târgu Cărbunești – Târgu Jiu). Toate cele 6 loturi sunt deja în procedură de licitație și cu șanse reale ca la final de an să își decidă câștigătorii.

Prin comparație, drumul de mare viteză care ar trebui să lege Râmnicu Vâlcea de autostrada A1 Pitești – Sibiu (un drum nou, diferit de actualul DN73C) nu are în derulare nici măcar studiul de fezabilitate. Amintim cititorilor noștri că un studiu de fezabilitate este absolut necesar pentru obținerea finanțării iar fără el nu se pot începe licitațiile de atribuire și mai apoi lucrările propriu-zise. Realizarea unui astfel de studiu poate dura câțiva ani, fără a pune la socoteală anii care se mai adună, ulterior, pentru licitații și execuția lucrărilor.

 

Orice parte dintr-un articol redactată de publicația Gamela poate fi preluată doar cu menționarea clară a sursei, inclusiv pentru materialele foto-video utilizate.

Redacția gamela

Susține presa independentă

Jurnalismul independent depinde de cititori, nu de partide politice. Susține și tu Gamela independentă, într-o țară a jurnalismului dependent.

Ionuț Pădurețu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *