Ministrul Educației, Ligia Deca, în vizită la Vâlcea: „Am semnat 9 contracte de finanțare pentru reducerea abandonului școlar”

, ,
Ministrul Educației, Ligia Deca, în vizită la Vâlcea: „Am semnat 9 contracte de finanțare pentru reducerea abandonului școlar”

9 contracte semnate la Vâlcea pentru reducerea abandonului școlar

Pe lângă vizitele la școli sau în centre de examen, Ministrul Educației a semnat 9 contracte de finanțare pentru 9 școli din județ, în vederea reducerii abandonului școlar.

O statistică care iese în evidență demonstrează că lucrurile nu stau atât de bine la Vâlcea: 50 de unități de învățământ din Vâlcea sunt finanțate prin PNRR pentru a-și încuraja elevii să vină la școală.

Pe lângă acest lucru, contractele de finanțare reprezintă activități remediale, activități extrașcolare sau dotarea cu echipamente IT:

„Pentru a scădea rata abandonului școlar, trebuie să investim toate resursele pe care le avem la dispoziție și să învățăm permanent din experiențele anterioare. Astăzi, mă aflu #ÎnVizităLaVâlcea, unde am semnat 9 contracte de finanțare pentru 9 școli din județ, în vederea reducerii abandonului școlar. Până acum, 50 de unități de învățământ din Vâlcea sunt finanțate prin PNRR pentru a-și încuraja elevii să vină la școală.

Printre altele, toate aceste contracte de finanțare se materializează în activități remediale, activități extrașcolare, precum excursiile sau taberele, activități de amenajare a spațiilor cu rol didactic, precum și dotarea acestora cu echipamente IT moderne. La fel de important este că prin această finanțare se pot oferi și masă caldă pentru elevi sau materiale didactice și rechizite.”  – a declarat recent Ministrul Educației, Ligia Deca.

Vizită la centrele de examen pentru ocuparea posturilor didactice

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vizitat ieri județul Vâlcea. Pentru că în aceste zile se desfășoară concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, Ligia Deca a vizitat unul dintre centre – o școală care nu dispune de climatizare, însă unde ISU Vâlcea a sprijinit cu aparate mobile de aer condiționat.

Pe lângă acest lucru, ministrul spune că față de anul trecut, la nivel național, numărul posturilor a crescut cu 45%:

„În acest context, este oportun să subliniez un element esențial: față de anul trecut, la nivel național, în acest an numărul posturilor scoase la concurs pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizabile) a crescut cu 45%.

Creșterea se datorează și faptului că, în urma feedbackului primit anul trecut, a fost adusă o modificare importantă metodologiei de concurs: posibilitatea, de anul acesta, să poată fi scoase la concurs, de către școli, posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată constituite din cel puțin o jumătate de normă de predare.

Această modificare, o mai mare transparență a consiliilor de administrație de la nivelul școlilor în ceea ce privește posturile scoase la concurs, mărirea salariilor și crearea de condiții mai bune în școli, prin investițiile consistente prin PNRR, vor crește atractivitatea pentru această profesie esențială, astfel încât să-și dorească să intre în sistem cei mai buni dintre absolvenții noștri!” – a transmis Ministrul Educației pe rețelele de socializare.

Ministrul Educației la Școala Gimnazială din Ionești

Ligia Deca, alături de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, a vizitat și o școală din zona rurală a județului – Școala Gimnazială Ionești.

Școala face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

„Cele mai multe școli cărora le-am trecut pragul în contextul vizitelor mele în țară sunt școli din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). Nu doar pentru că reducerea acestui fenomen este una dintre prioritățile mele, ci și pentru că oamenii din școlile acestea trebuie să știe că au toată aprecierea mea pentru eforturile pe care le fac pentru ca niciun copil să nu se piardă.

Astăzi, la Vâlcea, am vizitat o altă școală PNRAS – Școala Gimnazială din Ionești, o comunitate frumoasă care, prin fondurile din program, a reușit să doteze sălile de clasă cu echipamente IT moderne, să facă lecții remediale, să dezvolte un obicei din a încuraja copiii să participe la „Insula de lectură”, să facă mai multe excursii cu elevii în țară și să desfășoare workshopuri cu părinții!”  a mai adăugat Ligia Deca pe rețelele de socializare.

Orice parte dintr-un articol redactată de publicația Gamela poate fi preluată doar cu menționarea clară a sursei, inclusiv pentru materialele foto-video utilizate.

Redacția gamela

Susține presa independentă

Jurnalismul independent depinde de cititori, nu de partide politice. Susține și tu Gamela independentă, într-o țară a jurnalismului dependent.

Ștefan Ciucă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *