Cercetași

Uniunea Internațională a Cercetașilor Europei reunește asociațiile naționale din 27 de țări europene și nord-americane într-o frăție de cercetași dincolo de granițele naționale.

Această mișcare educațională complementară familiei îmbunătățește o abordare de educare a întregii persoane, incluzând toate dimensiunile ființei umane și indicând o cale către tineri de a se bucura de adevărata libertate personală, de capacitatea de a se angaja pentru convingerile lor în viața lor și de a-și servi aproapele.

Își trage sursa din antropologia creștină, Învățătura socială a Bisericii și metoda cercetășiei lui Lord Baden-Powell.

EMBLEMA

Emblema mișcării cercetășiei este „argent o cruce cu opt colțuri, acoperită cu o floare de crin aurie”. A fost ales de fondatorii mișcării din Köln în 1956.

Crucea roșie de Malta amintește de idealul fostei cavalierii, în special cel al Ordinului Sfântului Ioan de la Ierusalim, roșul fiind culoarea generozității și curajului.

Cele opt puncte amintesc, de asemenea, de religia membrilor mișcării cercetășiei, iar roșul, sângele martirilor. Cele opt puncte au ilustrat, pentru foștii Cavaleri ai Maltei, cele opt virtuți ale Fericirilor Predicii de pe Munte pe care urmau să le dobândească.

Cercetășia în România

Primele patrule de cercetași au apărut în vara anului 1913, fiind formate de elevi de liceu (frații Dimăncescu, Berindei) aflați în vacanță la Sinaia. Aceștia citiseră despre cercetășie într-o revista primită din Franța.

Pe 15 octombrie 1913 la inițiativa lui Dimitrie Dimăncescu (a corespondat cu cpt. L. Royet – liderul mișcării de cercetași din Franța) s-a înființat prima formțiune de cercetași din România la Liceul „Gh. Lazar” din București.

După începerea Primului Război Mondial în Europa, asociația a obținut sprijinul Regelui Carol I și Principele Carol a devenit Comandantul Marii Legiuni a Cercetașilor României.

Cea mai cunoscută cercetașă a fost Ecaterina Teodoroiu, supranumită Eroina de la Jiu – fiind cercetașă infirmieră.

În anul 1920 Romania a participat la prima jamboree internațională, pentru ca în 1922 să devină membru fondator a World Organization of the Scout Movement (WOSM).

În 1936 erau activi aproape 80,000 de cercetași si comandanți.

La începutul anului 1937, în contextul premergător celui de Al Doilea Război Mondial, miscarea cercetășească a fost dizolvată de Carol al II-lea.

Vâlcea, capitala cercetașilor creștini din România

Asociația „Cercetașii Europei” este fondată în România în anul 1992. Asociația de cercetași creștină face parte din Federația Scoutismului European, care este o federație pontificală.

Grupul „Sfântul Francisc” din Râmnicu Vâlcea a fost fondat în 2015 cu doar 3 cercetași. Astăzi are peste 100 de membri, alături de numeroși tineri cu vârste peste 20 de ani care au tabere de formare internaționale.

Așadar, grupul din Râmnic devine totodată un punct important pe harta europeană a cercetașilor din lume.