Pe 1,2 și 4 iulie se va desfășura examenul național de Bacalaureat cu probele scrise la Limba și Literatura Română, proba obligatorie a profilului și proba la alegere a profilului și specializării.
Iată 10 lucruri bine de știut înainte de examen, pentru elevi și părinți:
1. Probele încep la ora 9:00, dar ai grijă să ajungi în sala de examen înainte de ora 8:30 pentru că atunci se va închide accesul elevilor. Timpul de acces este între orele 7:30 și 8:30. Nu uita să aduci buletinul cu tine!
2. Timpul pentru rezolvarea subiectelor începe din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Din acel moment vei avea la dispoziție 3 ore pentru rezolvarea subiectelor.
3. Dacă ești elev cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz sau tulburări de neurodezvoltare, beneficiezi de condiții adaptate dacă ți s-a aprobat cererea de către Comisia Națională de Organizare a examenului de Bacalaureat.
4. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
5. Pentru rezolvarea subiectelor poți folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vei utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, poți apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
6. Ai grijă, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, vei fi informat că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Dacă totuși aduci cu tine unul dintre obiecte, îl poți pune în sala specială de depozitare, unde vei primi un plic special și vei semna o declarație.
7. Îți este interzis să comunici cu alți candidați sau cu exteriorul, să transmiți ori să schimbi cu ceilalți foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
8. Poți aduce o sticlă de apă cu tine și încearcă să fii cât mai liniștit(ă) pe parcursul examenului. Respiră cât mai regulat și nu te îngrijora, ai suficient timp pentru gândire și rezolvarea subiectelor.
9. Fii atent(ă) la indicațiile profesorilor și respectă regulile din sala de examen. Dacă ai vreo întrebare sau nelămurire, nu ezita să-i întrebi pe profesori.
10. Fii încrezător/încrezătoare pentru că vei reuși. Ai încredere în tine și asigură-te că rezolvi subiectele cu răbdare și calm, nu încerca să te grăbești. Timpul necesar este mai mult decât suficient pentru rezolvarea subiectelor.
Alte informații de ajutor
Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 8 iulie. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, 8 iulie 2024, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Cererea de contestații prevede faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere și reprezintă nota finală obținută la proba respectivă care nu mai poate fi modificată.
Astfel, rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 12 iulie.
Lasă un răspuns