4 februarie – Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului
Teatrul ‘Anton Pann’ din Râmnicu Vâlcea va marca Ziua mondială de luptă împotriva cancerului astăzi, 4 februarie, prin prezentarea a trei spectacole pentru a arăta provocările pacienților care suferă de această boală.
Are ca sursă de inspirație cărțile scrise și poveștile de viață ale Mioarei Grigore, o femeie care a luptat timp de șase ani cu această boală. Spectacolul începe la ora 18:00, iar trilogia este formată din:
- Cancerul, dragostea mea,
- Propunere pentru nemurire
- Cancerul, dragostea mea – poveste pentru nemurire.
Trilogia, intitulată ‘Cancerul, o poveste de dragoste‘, este un proiect al asociațiilor Ataraxia, Art Studio 7 și C4Company, finanțat de Centrul de Proiecte Timișoara, în regia Mateei Marin.
Afișul oficial al spectacolului. (sursă foto: Teatrul Anton Pann)
„Dacă primul spectacol abordează tema luptei cu cancerul din perspectiva bolnavului, iar cel de-al doilea din cea a soțului supraviețuitor, spectacolul care încheie trilogia este realizat din perspectiva copilului al cărui părinte suferă de această boală și dacă este vorba despre un copil și despre felul în care el percepe realitatea, atunci transpunerea ei în oniric și în lumea poveștilor, cu nuanțe de inocență și umor, apare în mod firesc.” – a precizat purtătorul de cuvânt al instituției teatrale din Râmnicu Vâlcea, Daniela Ștefănescu, potrivit AGERPRES.
Numărul de cazuri de cancer, în creștere în România
Conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică de la începutul anului trecut, numărul de cazuri noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023, față de 2022.
Numărul persoanelor cu cancer din România aflate în evidenţa medicilor a depăşit 550.000.
Președintele Federației Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a declarat că în România, se înregistrează peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu peste 45% mai multe faţă de media europeană.
Potrivit acestuia, deşi fondul alocat Sănătăţii a crescut, banii sunt „insuficienţi”, în condiţiile în care tratamentele aşteaptă să ajungă la pacienţi.
„Nu ne vom face nicio speranţă privind accesul la noi tratamente, tratamente inovatoare care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, decalajul dintre noi şi Uniunea Europeană rămânând constat de 5-6 ani. Nu mai vorbesc despre depistarea cancerelor în fază timpurie, pentru că neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populaţional. Avem în continuare un screening oportunist, chiar şi pe col uterin şi mamar, pentru că nu avem registre în acest sens. Nu poţi vorbi despre un plan naţional de screening fără să ai un registru alocat screening-ului. (…) Raportarea INSP este sub realitate. (…) Situaţia este cruntă în acest moment în România privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente” – a afirmat Cezar Irimia, la conferinţa de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului din 2024 – 4 februarie.
Sursă foto reprezentativă: Teatrul Anton Pann
Lasă un răspuns