Diferență de 9.000 de voturi | Dreapta despărțită, stânga unită
Lupta celor doi, Virgil Pîrvulescu și Mircia Gutău, a început în anul 2020, când liberalul l-a confruntat pe actualul primar la alegerile locale.
La acea vreme, ca procent, Pîrvulescu a fost mult mai aproape de victorie decât în acest an. Obținuse 35% din electorat, iar Gutău aproape 48%. Erau la puțin peste 4.000 de voturi diferență.
La alegerile din duminica trecută a ieșit mai multă lume la vot. Primarul a câștigat cu 46,31%, dar liberalul a obținut doar 24,93% din voturile râmnicenilor. De data aceasta diferența de voturi se numără la aproximativ 9.000.
Din păcate pentru Pîrvulescu, au mai existat încă doi candidați de dreapta (USR și AUR) la alegerile din Râmnic, astfel împărțind voturile în mai multe variante. Pe cealaltă parte, Gutău a fost singurul candidat real de stânga, reușind să-și strângă electoratul eficient.
Ce declară fiecare candidat după victoria PSD
Mircia Gutău revine după victorie cu un răspuns acid la adresa contracandidaților săi, menționând faptul că au fost atacuri la persoană finanțate cu „bani grei”:
„Râmnicenii au fost asaltați în ultimele luni de către contracandidații mei cu programe fanteziste, cu minciuni, cu mârșave atacuri la persoană și cu manipulări bine concepute și plătite cu bani grei. Dar ei au avut inteligența de a da deoparte această perdea de fum și de a aprecia la adevărată valoare proiectele realiste și serios argumentate pe care le-am propus pentru Râmnicul de mâine.
La mulțumesc tuturor celor care m-au votat împreună cu echipa mea de consilieri și îi asigur că toate punctele din programul meu electoral vor deveni realitate și că voi avea și pe mai departe aceeași atitudine deschisă la dialog, dar și aceeași exigență în implementarea oricărei investiții locale. Și le mulțumesc tuturor celor care au votat la aceste alegeri locale, indiferent de opțiunea exprimată, pentru că au înțeles să-și folosească unul dintre cele mai importante drepturi conferite de democrație.”
Înfrântul Pîrvulescu mizează pe un mesaj mai personal către votanții săi și amintește de faptul că își asumă înfrângerea:
„Stimaţi vâlceni, vă mulţumesc tuturor pentru susţinerea pe care mi-aţi acordat-o în toată această perioadă şi pentru voturile oferite. A contat foarte mult pentru mine şi vă apreciez pe fiecare în parte.
Mulțumesc tuturor pentru susținere și mesajele trimise! Am știut încă de la început ce înseamnă politica și mi-am asumat! Sunt dator familiei mele pentru ceea ce au trebuit sa sufere anii aceștia,sustinandu-ma necondiționat și lăcrimând în tăcere! Mesajele voastre îmi demonstrează că nu am greșit și ca nu toți suntem controlabili!”
Ce urmează? Pot reveni liberalii cu o tactică politică în Consiliul Local?
PSD a obținut majoritatea în Consiliul Local, lista de consilieri social-democrați fiind votată de 42,79% dintre alegători. Mandatele sunt împărțite astfel:
- PSD – 12 mandate
- PNL – 5 mandate
- AUR – 4 mandate
- USR/PMP/FD – 2 mandate
Astfel, PSD are majoritatea indifierent de orice alianță pe care celelalte partide o pot forma. Chiar dacă toate partidele se aliază, ar însemna votul a 11 consilieri (de dreapta) versus votul a 12 consilieri (de stânga).
Atâta timp cât un consilier din partea PSD nu va ceda, liberalii, auriștii sau dreapta unită nu vor avea vreo șansă să se impună în Consiliul Local.
După alegerile din 2020, liberalii reușiseră să obțină 3 voturi din partea consilierilor USR, dar care au trădat înțelegerea și s-au aliat mai târziu cu Mircia Gutău. Doi dintre cei trei consilieri din USR au trecut direct în echipa lui Mircia Gutău la aceste alegeri: Alin Manda și Andreea Iordache.
Lasă un răspuns